Badning

Bada är kul, så lägg ner ordentligt med tid och slappna av. När valpen behandlas varsamt, kommer den snabbt att lära sig att vara stilla. Det värsta man kan göra är att bada valpen snabbt och oömt, då blir den rädd för badningen. Var positiv och beredd på att bli blöt du med!

Preparat och hjälpmedel

Köp en babybalja till badstunderna. Det bästa är en med ställ och/eller ben så du slipper problem med ryggen, varför inte ta ett som även har skötyta och en massa plats för borstar, schampo mm. (finns på tex Barnens Hus och Babyproffsen). Om du badar hunden i ett badkar eller i annat halkigt ställe, sätt en halkfri matta, så hunden inte behöver känna sig osäker. Sedan behöver du shampo och balsam, samt en extra flaska att späda ut de med. När man köper shampo och balsam är det bästa att välja kvalitetsprodukter. Ett bra balsam är viktigare än ett bra shampo. Till valpar bör man använda ett milt shampo, det är även bättre att undvika starka schampon även på vuxna, då de tenderar att torka ut pälsen. Bra schampon är tex Whitening Shampo från #All systems (kan användas på alla färger inkl. svart), Protein-Lanolin från Biogroom, Shampoo Concentrate från Vellus and Protein/Puppy från KW för att nämna några. Till vita mustascher och tassar skulle jag rekommendera att ibland använda ett whitening shampo för ljusa pälsar (outspätt!), tex Ring 5 Bright White. Här kan även en bra tasstvål göra underverk! Många av dem balsam som finns på marknaden har inte den vårdande effekt som shih-tzuns päls behöver, och ger tovor lättare. För att spara tid och pengar är det värt att prova produkter som har visat sig bra i användning. Exempel på märken är Vellus, Coat Handler, Biogroom, 1#all Systems, Jean-Peau, KW och Summerwind. Ett billigt alternativ är PCL Vitamin and Silk. Det finns hur många märken som helst! Jag själv använder för tillfället Botanical Conditioner från #All systems, den har väldigt bra verkan på mina hundars päls samt ligger bra i pris. Några andra tips på produkter är Coat Conditioner från Coat Handler, Hair Care balsam från KW, Conditioner Concentrate från Vellus och Protect-a-coat från Summerwind. Användning av starka oljor som lanolin och mink är inte att rekommendera. Summerwinds olja är lätt och kan användas utspädd med vatten till torra pälsar vid borstning. Balsamet man använder i shih-tzuns päls ska vara stark nog och måste kunna lämnas kvar. Produkterna man sköljer ur är alldeles för lätta och därmed opassande för shih-tzuns päls. Ett tips är att använda en extra produkt som antingen blandas i balsamet, som sista sköljning (utspätt med vatten) eller som sprayas in i pälsen vid torkningen, tex LL Mattless Magic, Silk eller Protein Treatment. Sedan jag har börjat lämna dessa produkter i pälsen har mina hundars päls fått mer glans, mindre torra pälsar och framförallt mindre och mer lättutredda tovor!

I badet

Sätt först schampot i flaskan eller behållaren. Se efter hur mycket just ditt schampo ska spädas på bruksanvisningen. Ofta brukar det vara runt en tesked schampo med 1 liter vatten. Börja med att blöta hunden ordentligt. Skumma upp håret på bakdelen, och bakbenen, och skölj bort schampot på en gång. Gör inga onödiga ”badtovor” genom att gnugga pälsen för mycket, sprid ut det utspädda schampot varsamt med fingertopparna. Tassarna brukar bli extra smutsiga, så de kan du skumma upp ett par gånger. Forsätt sedan under magen och med frambenen. Kom ihåg att än en gång skölja ur schampot direkt. Blöt hunden igen, ända upp till skuldrorna och sprid utan schampot på ryggen och sidorna. Använd samma neråtgående rörelser, som vid borstningen, gnugga inte! Skölj. Till sist; blöt huvudet igen och tvätta, öronhåren, mustaschen och bröstet. Var speciellt uppmärksam på ögonen, öronen och nosen. När du sköljer huvudet, håll ena handen framför ögonen och skydda de, se till att vattnet rinner bakåt mot nacken och inte i ögonen. När du blöter mustaschen, skölj med duschen under ögonen, men var noggrann med att skölja bort och inte mot. Är ansiktet mycket smutsigt kan man behöva tvätta mustaschen två gånger, likaväl öronen också. I fall att hunden är riktigt smutsig så kanske inte en utspädning räcker, utan du kan behöva blanda lite mer. Å andra sidan, om hunden inte är så himla smutsig så kan det räcka med att tvätta tassarna, benen och magen. Att använda för mycket schampo kan vara uttorkande, så gå efter ditt sunda förnuft. Och schampot ska alltid användas utspätt, då det annars är för starkt och kan skada pälsen.

Sedan späder du även ut balsamet, också den enligt bruksanvisningen på flaskan. Du ska inte vara för snål med balsam, och det ska vara sånt balsam som kan lämnas kvar i pälsen. Om din hund har mycket hår, så kan du behöva mer schampo än vad som anges i anvisningen. Sätt hunden i baljan, och häll det utspädda balsamet över hundens rygg, sprid ut det med hjälp av duschstrålen och låt vattnet samlas i baljan. Stäng av vattnet, och låt hunden stanna i det balsamblandade vattnet. Häll samtidigt balsamvatten över hela hunden. Skynda inte, utan låt hunden stå ett par minuter i badet, så balsamet får verka. Sedan kan du låta vattnet rinna bort, och samtidigt krama ur pälsen med händerna, innan du lindar in vovven i rena, mjuka handdukar. Om det verkar vara mycket balsam kvar i pälsen kan man skölja en extra gång med duschen innan man lindar in i handdukarna. Det är definitivt ett måste att lämna lite balsam kvar, då det hindrar, uppkomsten av tovor, uttorkning samt slitage. OBS! Balsam som det står på etiketten att det ska sköljas ur, skall alltid göra det!

Torka

Ha hunden på en varm plats i handdukarna i minst 20 min. Tex så kan du ha hunden i famnen och se på tv samtidigt. Byt efter ett tag ut handdukarna mot nya, torra. Du kan även linda en filt utanpå handdukarna om du tycker det känns ut att bli kallt för hunden.

Att verkligen torka igenom ordentligt med handdukarna är ett måste, då det gör torkningen med hårfönen lättare och snabbare. Det kan vara smart att skaffa en hållare för hårtorken då du får båda händerna fria. Om du borstar samtidigt som fönen torkar så känner du också temperaturen på ”blåset”. Var systematisk och se till att hela pälsen blir torr, från rot till topp. Som med borstningen så är det viktigt att alltid göra allt i samma ordning. På så sätt får du in en rutin, och behöver inte missa någon del. När man torkar huvudet ska man alltid använda den lägsta värmen på fönen.