Pälsvård

Din nya Shih-tzu behöver pälsvård!

Shih-tzu är en underbar liten hund med ett tilltalande uttryck och lång vacker päls. Ofta tror folk att pälsen måste vara tidskrävande och jobbig att hålla efter. En vacker och lång päls kräver ingen högre utbildning, däremot regelbundenhet och en del av din tid. Faktiskt så är grunden av pälsvård väldigt enkel: regelbundenhet och noggrann genomgång! Så det första man ska göra är att vänja valpen vid regelbunden pälsvård. Det är en god investering för att undvika framtida problem.

Hur börjar man?

Det viktigaste är att vänja valpen vid pälsvården. Pälsvården av valpen kommer endast att ta några minuter, men dessa minuter är väldigt värdefull träning inför framtiden. Ofta vill valparna inte vara stilla under pälsvården, men det betyder inte att valpen inte kan tränas till det! Shih-tzun är en intelligent hund, som med hjälp av regelbunden träning, kommer att lära sig uppskatta pälsvård väldigt snabbt.

Ett tips är att från början träna valpen att vara stilla just efter den har fått springa och busa av sig. På det här sättet kommer valpen att vara mer rofylld och lättare att hantera. Valpen ska vänjas att alltid skötas på samma ställe, helst ett bord, så slipper matte/husse få ont i ryggen. Det behöver inte vara ett speciellt trimbord, köksbordet kan funka lika bra, bara bordet är stadigt och har en halkfri yta så valpen kan stå och sitta utan besvär. Förutom att shih-tzun är intelligent, så är den också väldigt modig och kan försöka hoppa ner oavsett hur upp högt hon/han den är. OBS! Lämna ALDRIG valpen ensam på bordet!

När valpen sitter lugnt; gå igenom pälsen med antingen en borste eller kam. Använd andra handen till att hålla valpen varsamt men stadigt. Kamma sedan huvudet och morrhåren försiktigt. Ungefär vid 4 månaders ålder är håret på huvudet långt nog att fästas i en tofs. Det måste tränas ända från början!

En annan sak som man måste träna valpen är att lägga henne/honom på sidan. Det kommer att göra pälsvården lättare när din shih-tzu är vuxen och har en massa hår. Du kan börja med att lära valpen att ligga på sidan i ditt knä när du kammar tassarna. När valpen försöker smita, ge inte upp förrän den har lugnat ner sig. När den här övningen är fungerar kan du börja lära henne/honom på bordet. Sätt en mjuk handduk på bordet och lägg valpen på sidan på handduken. Håll henne/honom med ena handen och borsta med andra. Be inte någon annan hålla valpen med båda händerna då detta kan göra valpen osäker. I stället är knepet att släppa på greppet lite i taget då valpen legat stilla en stund. På det här sättet kommer valpen att lära sig att vara lugn och att det inte är något särskilt att göra detta. Att faktiskt förutom att ligga på bordet och bli borstad så kan hon/han passa på att ta sig en tupplur också…

Vad kan gå fel?

Det är viktigt att göra den regelbundna skötseln av pälsen till en trevlig stund, både för matte/husse och hunden. Det man då bör tänka på är att ha trimbordet på ett ställe i huset där man trivs, inte nere i en mörk källare eller instängd i en tvättstuga. Välj ett ljust ställe där du har uppsikt och inte behöver känna dig instängd, placera tex trimbordet i vardagsrummet framför tvn eller håll till i badrummet eller köket!  Jag själv har trimbordet framför ett fönster i badrummet. Då kan jag ha uppsikt över bakgården och ytterdörren, samtidigt som jag har nära till vattnet! Man bör även försöka att ta sig an pälsvården då man är pigg och på bra humör, att stå och borsta en tovig ”tonåring” när man är trött och på dåligt humör är nog det värsta man kan göra.

Det är trots det många shih-tzu ägare som misslyckas med pälsvården och tycker den är jobbig. Grunden till att få pälsvården att fungera bra är förtroendet som måste finnas mellan hunden och matte/husse. Hunden måste kunna lita på att skötseln inte ska vara obehaglig. Man måste lära sig att reda ut tovorna försiktigt, först med fingrarna och sedan med en borste. Tovorna ska aldrig rivas i med en kam; det kommer definitivt att göra ont, och det finns ingen anledning att tro att någon hund kan förstå varför den ska bli behandlad på ett sånt sätt. Så, mycket tålamod med tovorna alltså. Vidare så ska man aldrig låta pälsen bli jättetovig, det undviker man med regelbunden pälsvård.

Fram till att valpen blir runt 6-8 mån så kommer shih-tzuns päls att vara lätt att hålla efter. Sedan kommer en svår fas, ”tovåldern”, vilket kan vara en smärre chock både för hund och ägare. Om valpen inte har blivit van vid regelbunden pälsvården vid det här laget, kan det vara bra att börja om från början. Med det menas att klippa av det toviga håret och låta nytt växa ut. Det tar ungefär ett år för shih-tzuns hår att växa ut. Medan man väntar på att pälsen ska växa ut, kan man lära sig pälsvård och träna hunden på skötseln på samma sätt som en valp. Om det är möjligt kan man lämna håret på huvudet, öronen och svansen långt, det är det håret som tar längst tid att växa ut.

Om tovor

Shih-tzun har en dubbel päls, som består av lite hårdare täckhår och mjukt underull. Tovorna kommer då underullet lossnar och blandas med täckhåret. Håret i tovorna är löst, och kommer att lossna genom borstning och utredning med fingrarna, speciellt om håret inte har varit tovigt på länge. Ju längre tovan sitter i, ju hårdare fastnar den. En van borstare kan se hur länge tovan suttit där. Det finns de som är 2 dagar men också 2 veckor… Om tovan slits bort med en kam eller en borste med vassa piggar, så går också täckhåret av, vilket leder till att hunden kommer att ha risigt och slitet hår. Tovorna uppstår främst i armhålorna, insidan av benen, bakom öronen, i nacken och på sidorna, och det är på dessa ställen de är lättast att missa. Kom ihåg att verkligen kolla ordentligt när du går igenom pälsen.

Den första ”tov-fasen” kommer vid ca 8-10 mån ålder, och för en tikvalp, senast efter första löpet. Valpen börjar byta från valppäls till vuxenpäls, och det understa håret lossnar och bildar tovor. den jobbiga fasen kan fortsätta ända upp till 2 år, beroende på hur mycket hår och vilken kvalitet just din shih-tzu har. Efter att ha överlevt de två första åren är pälsvården riktigt enkel!

Pälsvårdsverktyg och preparat

Att välja rätt produkter är också väldigt viktigt. Du kan köpa de från en välsorterad ”djuraffär”, via internet eller postorder (se länkar sist) men på utställningar brukar det också finnas återförsäljare. Du behöver inte samla på dig ett ton av borstar och kammar för att lyckas. Det räcker att investera i ett par av bra kvalitet. Det kan faktiskt vara värt att lägga en extra slant för att få riktigt bra verktyg. Kammarna och borstarna ska hållas efter och vara rena för att få maximal livslängd. Det viktigaste tillbehöret är en bra borste. De borstar som passar shih-tzuns päls bäst är en mixborste, där ren-, vildsvins- eller annan naturborst blandas med mjuka plastpiggar eller en metallpiggsborste. En mixborste är varsam mot pälsen samtidigt som den reder ut tovorna. Ett exempel är det engelska märket Mason Pearson. En äkta kan kosta en mindre förmögenhet, men då håller den nästan för alltid. I bland så kan det faktiskt vara den enda borsten man behöver. Ett billigare alternativ till MP är Plush Puppies, en väldigt prisvärd borste. Eftersom alla shih-tzus har olika pälskvalite, en del har tjockare, så kan det behövas en metallpiggsborste. Jag använder själv borsten från Madan på alla mina hundar. De ger väldigt bra finish och kommer bättre igenom de tjocka pälsarna. Även här har plush puppies en bra modell. Andra märken som kan rekommenderas är Chris Christensen och Masterpet. Utöver borstar behöver du också en rak stålkam, som har tätt med piggar på ena sidan och glest på andra. Den används dels till tofsen, till benan och för att kolla igenom att där inte finns några tovor kvar i pälsen. En nos/ögonkam med täta tänder behövs till ansikts- och morrhåren. Ett väldigt bra köp är en så kallad pinnkam med en smal järn/plastpinne i ena ändan. Den är superbra när man ska sätta upp tofsen eller göra benor! Du kommer även att behöva en liten sax (tassax) till att klippa håret runt tassen och mellan trampdynorna. Till sist så behövs gummiband så klart.

När du borstar behöver du ”fukta” pälsen, tex med balsamspray eller borstspray, som gör tovorna lättare att reda ut, tar bort statisk elektricitet och förhindrar att hårstråna bryts av. Exempel på balsamspray är PCL (helt okej till väldigt bra pris), ESPREE Cologne Spray (mycket goda dofter och väldigt bra utredningseffekt), Laser Lites Show spray, Vellus eller CC Ice on Ice. Ett tips är att inte borsta direkt efter sprayning, vänta nån sekund för bäst utredande effekt.

Man kan också mixa en egen spray genom att blanda vatten med balsam eller LL Mattless Magic eller LL Protein Treatment. Hur mycket av varje beror på balsamet eller produkten, men ofta brukar 1 sked balsam räcka till ½ liter varmt vatten. Eftersom blandningen inte kommer att hålla flera månader, så kan man blanda lite åt gången.

Hur gör man då?

När man har rätt utrustning kommer pälsvården att bli lättare. När man borstar ska man alltid göra det försiktigt och verkligen gå igenom hela pälsen. Det finns ingen speciell ordning man ska borsta i, utan ha en rutin som du alltid använder, så du automatiskt går igenom hela pälsen. Du kan tex börja med tassarna. Då hunden ligger på sidan så borstar du först benen och magen, sedan sidorna och till sist nacken och öron, varje del lager för lager. Efter att ha borstat en del, kan man ta igenom försiktigt med en stålkam och se så man inte missat någon tova. Tovorna reds ut med fingrarna (i värsta fall om saxen ska fram så försök klippa genom tova i stället för att klippa rakt av den) och sedan borstas hela pälsen igenom, lite åt gången, hår för hår. Det är viktigt att reda ut håret ända ner till huden. Det här görs enklast om man arbetar lager för lager. I bland kan man se att hunden har blivit borstad på utsidan, håret verkar utrett, men om man tar med båda händerna känner man knölar inuti pälsen – tovor. För att undvika såna misstag är det smart att lära sig att borsta igenom pälsen ordentligt och sedan väldigt noga kolla att där inte finns några tovor, ända ner till huden.

När båda sidorna har blivit borstade, kan hunden stå på bordet och håret delas i mittbena. Sedan borstas svansen, bakdelen, nacken, huvudet, och öronen, gör till sist en ny tofs. Du kan sluta med en kam, och samtidigt gå igenom att där inte finns några tovor. Allt detta kan också göras i motsatt ordning, huvudsaken är att det alltid är samma ordning så en rutin skapas. Håret ska aldrig borstas torrt, då detta kommer att göra att det blir statiskt och går av. Använd alltid någon spraybalsam, glansspray eller egen mix.

Pälsvård dagligen och veckovis

Som nämndes tidigare så ska valpen vänjas vid borstning varje dag, för att bli van. När hunden växer så varken behöver du eller ska du inte borsta dagligen, då det i stället kan slita på pälsen. Den dagliga skötseln blir då att sätta en ny tofs samt kolla ögon och öron. Det viktigaste är att hunden inte ska ha hår hängande framför ögonen, så den inte ser vart den ska gå. Det kan också bildas mer ”slem” och ögonen kan bli röda om det är hår i dem. Torka bort överflödigt ”ögonslem” med en våt bomullstuss. Man kan i alla fall titta igenom pälsen efter tovor varje dag. En ung hund som byter päls, kan behöva borstas upp till varje dag för att inte tovor ska fastna. Medan en vuxen hund klarar sig med en genomgång i veckan.

Hur ofta ska man bada?

Badning är en speciell del av shih-tzuns pälsvård. Hur ofta det ska göras beror på om du bor på landet eller i stan, dvs hur fort den blir smutsig. Att tvätta pälsen är också viktigt om du har bestämt dig för att ställa ut din shih-tzu. I så fall ska man bada minst en gång i veckan, och borstning ska inte ske utan bad. En ren päls kommer att samla på sig mindre tovor och bli mindre sliten. Shih-tzun kan badas då det känns nödvändigt, alltså varje gång den är smutsig. Oftast behöver man inte bada valpar lika ofta då de har mindre päls än en vuxen. Ändå så ska valpen badas med högst ett par veckors mellanrum för att bli van vid badningen. Men, om du vill att din shih-tzu ska få vacker ”utställningspäls” så ska hon/han badas en gång i veckan, och vid pälsbytningsfasen ändå oftare. Pälsen behöver du inte göra något med mellan baden, och den ska aldrig borstas torr.

Tofsar

Man ska börja träna på att sätta upp tofsar så snart håret är nog långt för att fästas i en tofs. En eller två tofsar räcker för en valp, men när håret har blivit långt behövs mer tofsar för att hålla håret ur ögonen. Tofsar för hemmabruk görs av fördel med gummisnoddar, från tex tandställningar (finns hos vanlig zoobutik). Då de är ljusa och inte sliter så mycket på pälsen. Även mustaschen kan fästas upp så hunden slipper få håret i munnen.

Håret kan få en mittbena och bli uppsatt med några tofsar. De sista tofsarna sätts upp mot sidan, även mustascherna. Det finns en massa olika varianter på frisyrer, huvudsaken är att det inte sitter för tight. Om hunden har lång päls kan håret flätas mot sidan, detta är ett bra sätt som gör att frisyren håller formen. Om du ska på tävling dagen efter, fläta inte, då pälsen kan bli vågig. När du sätter upp mustaschen med två tofsar, sätt den första så att håret delas mitt i ansiktet, från ögats nedre del och ut från nosen. Kamma försiktigt ut mustaschen innan du sätter fast den första snodden, den andra snodden sätts neråt från ögats yttre del mot munnen. Se till sist så att inte ”skägget” har fastnat så att hunden kan öppna munnen ordentligt.  Här är en utförlig beskrivning på vardagstofs:

http://www.doggiebowties.com/DoggieBowTiesMaintenanceBandingTopknots.htm

Till sist

För att komplettera tidigare fakta, så kan shih-tzuns päls också tas om hand genom att vara nerklippt. Håret i sig själv har inget värde, och shih-tzun kan trivas mycket bra i kort päls. I många länder, vars shih-tzun är ett populärt husdjur, är det mer regel än undantag att ha sin shih-tzu nerklippt. Hur som helst så ska man komma ihåg att shih-tzun är en pälshund i alla fall, och även om man har pälsen kort behöver den regelbunden vård. Om hunden är gammal eller sjuk, kan man fundera på att klippa ner henne/honom, då en lång päls kan dra ur energin. I en del fall kan en klippning ge tillbaka en hund flera år mentalt.