Shih-tzu

Här är lite info om rasen (främst riktad till våra valpköpare, men även andra som är intresserade):

* Skötselråd

* Pälsvård

* Badning

* Rasstandard

Om oss och Shih tzu

Den första shih-tzun som kom till vår familj var Ludde. En helt underbar hanne, med världens största tålamod. Ludde var verkligen en typisk shih tzu till sättet. Han tog allt med lugn och ro och hade en stor personlighet! Ludde hade allt som vi söker i en hund och sådde fröet till vår passion för shih-tzu!

Tyvärr förlorande vi honom, 13 år gammal tog åldern ut sin rätt. Vila i frid, älskade Ludde, du är och förblir saknad.

När det var dags för nästa hund, behövde vi inte fundera över vilken ras, med tanke på härliga Ludde så var en Shih tzu det självklara valet!

”Det finns ingen sån underbar hund som Shih tzu!”

Min drömhund!

Det jag prioriterar och älskar Shih tzun mest för är deras helt underbara temperament. Jag har aldrig mött en annan hund som är så öppen mot allt och alla, så lugn, vänlig, tillfreds och samtidigt så obota envis! Mina barn och mina hundar trivs tillsammans, hundarna är stabila och tålmodiga, och tycker de att de har fått nog av barnen, så går de helt enkelt iväg, under soffan till exempel….

En annan fördel för mig är att jag är allergisk, men shih tzu fungerar! Det är ganska många allergiker som faktiskt klarar av shih tzus, men det är ju individuellt. Anledningen till jag tror att shih tzun är ganska allergivänlig, är att de badas relativt ofta och släpper inte stickhår, utan mer som ”dammtussar” som brukar lossna vid borstningen.

Men Shih tzun är inte bara vacker på insidan, de är otroligt vackra små varelser med en underbar päls! För att pälsen ska hållas vacker krävs mycket jobb i form av badning och borstning, men det är det värt! Och du får en trevlig stund tillsammans med din hund!

Du kan naturligtvis, precis som med alla hundar påverka hur din Shih tzu kommer att bli. Vill du ha en aktiv hund, ja då börjar du att till exempel träna agility eller vad du vill.

Många frågar om Shih tzun är en skällig hund, även här, hunden blir vad du gör den till. Om du låter hunden skälla utan anledning så kommer den förmodligen att fortsätta med det, allt handlar om träning. MEN shih tzun är INTE mer ”skällig” än någon annan ras.

”Shih tzun är en tempelhund och gillar att ha en upphöjd plats för att spana ut över sina domäner…”