Skötselråd

Dagligen

Utfodring

Den lilla valpen äter till en början 4 gånger/dag. För att skapa rutiner kan man till exempel ge mat kl.08.00, kl.12.00, kl.16.00 och kl.20.00. Till morgonmålet brukar vi ge valparna en skål A-fil, som är väldigt bra för deras magar, de övriga målen utgörs av uppblött torrfoder, från början ges ca ½ dl / mål, men håll koll på din valps hull! Vi ger Royal Canin Junior, som är ett valpfoder som ges upp till 10 mån. Våra vuxna hundar äter Pro plan. Följ mängdanvisningarna på förpackningen, men känn på din hunds hull om den behöver en större eller mindre fodergiva. Glöm inte att hunden ska ha tillgång till friskt vatten dygnet runt!

Rastning

Börja med rumsrenhetsträningen så fort valpen kommer till sitt nya hem. Här finns det många olika idéer om vad som är rätt och fel, gör det som känns bäst för din valp och dig. Valparna har hos oss kissat och bajsat på tidningar, så man kan använda sig av tidningen till en början. Men ta ut valpen ofta! Varje gång den har ätit, sovit, busat och så vidare så ut på en gång. BERÖM! En valp kan aldrig få för mycket beröm! Om en olycka sker ignorera det. Efterhand märker valpen att göra ute är bra. Då kan man fya valpen och ta ut den så fort en olycka skett. När valpen sedan märker att oj, det var fel (det ser man på sin valp om man känner den) då kan man bli lite arg och ta ut valpen, vid det här laget har man inga tidningar kvar inne heller.

Motion

Den lilla valpen får all motion den behöver från att leka och busa. Gå aldrig ut på långpromenad med en liten valp. Om du ska ta med valpen, kan den kanske åka med barnen i barnvagnen eller få bli buren. En vuxen shih-tzu behöver promenader.

Ögon

Kontrollera ögonen ofta, se till att inget hår ligger i ögonen och att ingen skada har uppkommit. Rengör ögonen 1 gång/ dag eller vid behov. Använd uppkokat, svalnat vatten eller ögonvatten från Apoteket. Fukta en bomullstuss och torka försiktigt ögat utifrån och in. Kamma sedan bort eventuellt ”ögonslem” med en fintandad kam, sk. ögon/noskam.

Tofs

När håret börjar bli långt, hänger det ner över ögonen och irriterar, då måste man sätta fast det. Börja vänj valpen vid tofs i god tid, så fort håret går att fästa. I början så kanske det räcker med en eller två tofsar ovanför ögonen, men allteftersom håret växer, behövs fler, man kan även göra flätor då håret är nog långt. Även mustascherna kan man sätta upp för att de ska hållas renare och inte ska komma in i munnen. Hur ofta man behöver sätta om tofsen beror bland annat på längden på din hunds päls. Men kontrollera dagligen. Ett tips är att använda en så kallad snoddsax när du tar bort tofsen, så slipper du slita på håret. Saxen finns bland annat att köpa hos Häromi.

Daglig pälsvård

Gå dagligen igenom din hunds päls efter tovor och red ut om det finns någon. Red ut försiktigt med fingrarna först och sedan med borste. Glöm ej balsamspray!

Varje vecka

Badning

En vuxen hund som ska på utställning bör badas 1 gg/ vecka. Om du inte ska ställa din hund kan varannan eller var tredje vecka räcka, men då får du räkna med att pälsen tovar ihop lättare. En valp kan man bada varannan vecka, var tredje vecka eller om den blir smutsig. Unghunden har en mer krävande päls som tovar lätt, en unghund kan behöva badas flera ggr i veckan för att undvika hoptovning! Läs mer under ”Pälsvård” och ”Badning”.

Klor

Det är bra att börja vänja valpen vid kloklippning på en gång. Man kan så ofta som möjligt gosa med valpen och låtsas klippa klorna, bara klicka just framför klon. Var alltid lugn och glad när du ska klippa klorna, det gör att valpen också blir lugn och glad! Kloklippning bör ske ca varannan eller varje vecka, beroende på hur mycket man tar. Ett tips är att bara klippa av toppen varje vecka! Man kan se en grop under klon, klipp inte längre än hit. På vita klor kan man även se pulpan, klipper man i pulpan kan det börja blöda. Men det är ingen fara! Skulle olyckan vara framme, ömka inte valpen, detta gör att den tror något farligt har hänt och kan bli rädd för kloklippning längre fram. Ta det bara lugnt och använd eventuellt blodstillande medel (finns på hundtillbehörsaffärer) för att stoppa den ibland ganska kraftiga blödningen. Det finns en uppsjö av klotänger på marknaden, vi använder oss av den mindre modellen, klosax för små hundar och katter, men använd den som passar dig och din hund bäst!

Tandvård

Minst en gång i veckan bör man borsta sin hunds tänder. Det är för att undvika tandsten och ev. tandlossning. I början kan man använda en massagetandborste till valpen. Det finns speciell hundtandkräm, vissa med god leversmak till exempel. Om olyckan är framme och din hund har drabbats av tandsten kan du skrapa med en tandskrapa, eller ta din hund till veterinären, så kan denne skrapa. För att undvika att tandsten bildas kan man i tillägg till tandborstning, ge tuggben eller liknande.

Öron

Gå en gång i veckan (exempelvis i samband med bad) igenom öronen. Titta att det inte finns smuts samt att det inte luktar illa. Vid behov kan man rengöra med kokat avsvalnat vatten/öronbad på en bomullsrondell. Då tvättar man främst öronlappen, men man kan även försiktigt sätta in fingertoppen omsluten av bomullen i örat. Angående öronhåret, så är mitt råd, ser det bra och rent ut, ryck inte! Har hunden däremot problem med för riklig hårväxt kan man behöva rycka ut. Men ryck inte ut i onödan, när man rycker blir det ju ”små öppna sår” i hårsäcken, vilka kan bli infekterade.

Tassar

Man måste kontrollera trampdynorna och smörja in de med tex tassalva om de är torra och spruckna. Mellan trampdynorna har shih-tzun en riklig hårväxt, här gäller det att försiktigt klippa bort håret. Man kan använda sig av en tassax. Om man inte tar bort håret kan det tova ihop sig och ge skavsår eller svamp. Även runt tassen ska man trimma lite grann. Detta görs vid behov.

Årligen

Avmaskning

Första avmaskningen ges av uppfödaren vid 3 veckors ålder, nästa vid 6 veckor, den tredje ska valpen ha vid ca 9 veckors ålder och om valpen hunnit flytta är dags för valpköparen att avmaska. Senare avmaskas hundarna ca 1-2 ggr/år beroende på hur ofta man träffar andra hundar (utställningar osv). En gång på hösten och en gång på våren känns lagomt. Jag ger Banminth’s avmaskningsmedel i pastaform till valpar och till mina vuxna hundar brukar jag använda Axilur tabletter, bägge finns att köpa receptfritt på Apoteket. Följ alltid anvisningarna i förpackningen!

Vaccinering

Det första vaccinet ges till valpen vid 8 veckors ålder, nästa vid 12 veckor och sedan vid 1 års ålder. För att få gå på utställning krävs att man vaccinerar sin hund minst var fjärde år. När man ska åka utomlands, behöver man till många länder extra vaccinering. Tag alltid kontakt med din veterinär vid vaccinering.

Övrigt

Löss & Loppor

Om din hund kliar sig och du hittar små svarta eller grå/bruna prickar i pälsen kan det vara löss eller loppor! Använd lus-schampo (tex. Canitex). Alla textilier (sängkläder, filtar mm) måste saneras, är det minusgrader är det bara att hänga ute dem över natten och tvätta dem sen. På sommaren tvättas de på en gång. Är det loppor eller om hunden har hunnit få mycket lus kan man använda receptfritt medel från Apoteket, exempelvis Frontline. Följ alltid anvisningarna som följer med medlet! Kom ihåg att ta kontakt med din veterinär om du är osäker, detta gäller all ohyra!

Svamp

Eftersom shih tzun har lång päls och ofta kan bli blöt ute är det viktigt att kontrollera om din hund har svamp. Svamp kan till exempel yttra sig som mörkare fläckar i hårbotten, små prickar i hårsäckarna eller ”skorpor” på huden. Men det kan även bli missfärgningar i pälsen, röda tassar, mustascher osv. Det finns ett medel som man kan köpa bland annat på Granngården/Lantmännen, Vircon S, heter det. Följ anvisningarna på förpackningen, så borde du bli kvitt svampen! Det finna även schampo och puder som motverkar svamp. Pevaryl är ett puder mot fotsvamp men funkar bra att pudra på ytterörat också. Om du är osäker, kontakta veterinär!